18.8 C
Arta
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Διάλογος διαμαρτυρίες και δεσμεύσεις από τον Υπουργό Παιδείας

Διάλογος, διαμαρτυρίες και δεσμεύσεις είχε η παρουσία του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στα Ιωάννινα. Αφορμή για την επίσκεψη ήταν η ημερίδα της Πολυτεχνικής Σχολής, ωστόσο το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ήταν η διαδικασία σύμπραξης του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ηπείρου. Ομάδες φοιτητών του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου αλλά και από τις Σχολές Υγείας του ΤΕΙ είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στο χώρο της Ακαδημίας προκειμένου να εκφράσουν τις διαφωνίες τους στον Υπουργό Παιδείας για όσα προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου. Το πρωί η συνάντηση δεν έγινε εφικτή.

Οι φοιτητές παρέμειναν στον χώρο της Ακαδημίας και στο προαύλιο φώναζαν συνθήματα ζητώντας ουσιαστικά συνάντηση με τον Υπουργό ώστε να του μεταφέρουν τα αιτήματά τους.

Ο κ. Γαβρόγλου το μεσημέρι συναντήθηκε και τους δύο φοιτητικούς συλλόγους και συζήτησε επί μακρόν και διεξοδικά τα θέματα που έχουν ανακύψει.

Οι σπουδαστές των σχολών υγείας του ΤΕΙ, ζητούν να τους δοθεί το δικαίωμα με κάποια επιπλέον μαθήματα να εξασφαλίσουν πανεπιστημιακούς τίτλους ενώ οι φοιτητές του Τμήματος Εικαστικών διαφωνούν να ενταχθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών ένα νέο τμήμα, αυτό των μουσικών σπουδών.

Ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε πολλές φορές το ερώτημα γιατί διαφωνούν με την ένταξη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών υπό την σκέπη της ίδιας Σχολής, καθώς τα δύο τμήματα θα έχουν την πλήρη αυτονομία τους, χωρίς όμως να λάβει απάντηση.

Ωστόσο όπως είπε στους φοιτητές αλλά και στη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε στη συνέχεια, είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τον διάλογο μαζί τους. Ζήτησε δε αντιπροσωπείες φοιτητών από το Τμήμα Εικαστικών και του Τμήμα Λαικής Μουσικής Παράδοσης να τον επισκεφθούν στο γραφείο του για να δουν ένα προς ένα όλα τα θέματα.

«Έχουμε μία Σχολή Καλών Τεχνών και δεν είναι καθόλου παράλογο να περιλαμβάνει το Τμήμα Μουσικής. Το ένα τμήμα δεν θα επηρεάζει το άλλο, ούτε προς τα προγράμματα, ούτε και προς τα επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία σύγκρουση… Όμως δεν θέλουμε να κάνουμε τίποτα με το ζόρι… Για όλα χρειάζονται επιχειρήματα», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υπουργός.

Το Υπουργείο, όπως έγινε σαφές από τον κ. Γαβρόγλου δεν θα επιμείνει στο σχέδιο του στην περίπτωση που δεν έχει αποδοχή. Έτσι αν οι αντιδράσεις από το Τμήμα Εικαστικών συνεχιστούν, θα αναζητήσει άλλη λύση για το Τμήμα Μουσικών Σπουδών.. Όμως το τμήμα αυτό δεν πρόκειται να… μετακομίσει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο αλλά θα παραμείνει στην Ήπειρο καθώς συνάδει με την παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν τα διετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα συμπληρώσουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα προγράμματα αυτά θα είναι συνυφασμένα με την τοπική οικονομία και ήδη προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να υπογραφεί και Μνημόνιο συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να αξιοποιηθούν εγκαταστάσεις και χώροι του δεύτερου.

Εν όψει αυτής της εξέλιξης, ο Υπουργός παρότρυνε τους φορείς της Ηγουμενίτσας που έχουν επικεντρωθεί στην λειτουργία ενός τμήματος του ΤΕΙ να εξετάσουν την λειτουργία τέτοιων τμημάτων με κατεύθυνση τις ιχθυοκαλλιέργειες και τα logistics.

Παράλληλα τόνισε ότι η Ηγουμενίτσα θα μπορούσε να αποτελέσει το κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για όλα τα θερινά προγράμματα και τμήματα που υλοποιεί.

Συνοψίζοντας ο Υπουργός τόνισε ότι το Σχέδιο Νόμου για την ενοποίηση του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν από την κοινή επιτροπή.

Στη φάση της  δημόσιας διαβούλευσης κατατίθενται παρατηρήσεις και προτάσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν.

Έτσι προανήγγειλε αλλαγές στο τελικό κείμενο που θα κατατεθεί για ψήφιση όχι όμως τέτοιες έκτασης και μορφής που θα αλλοιώνουν το Σχέδιο Νόμου.

 

 

 

source

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ