9.2 C
Arta
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γιατί ο Κυριάκος θεωρεί ότι κέρδισε στη μάχη της Βουλής

Νέα δεδομένα, νέους συσχετισμούς και ένα διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον διαμορφώθηκε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου.

Η απλή αναλογική που συγκέντρωσε μόλις 179 ψήφους, εν αντιθέσει με το αρχικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για 200, δεν θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές και αυτό θεωρείται για τη Συγγρού ως πολιτική ήττα του Πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας έναν απολογισμό για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια μιας μικρής σύσκεψης με το στενό επιτελείο των συνεργατών του, εκτίμησε ότι το κόμμα του εξήλθε από την κοινοβουλευτική μάχη αρκετά ενισχυμένο και κάνει λόγο για πολιτική αποδυνάμωση του Πρωθυπουργού.

Στον τρίτο όροφο των γραφείων της Ν.Δ. στη Συγγρού, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πλέον συμμάχους και πως ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εισήλθε με μεγάλη ταχύτητα σε καθοδική πορεία, κάτι που θα αποτυπωθεί, όπως εκτιμούν, από το φθινόπωρο με μεγάλη ένταση.

Με κεντρικό επιχείρημα ότι η κοινωνική ένταση θα είναι μεγάλη από το φθινόπωρο ο Κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει ότι ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη Βουλή χωρίς κοινοβουλευτικά στηρίγματα και εστίασαν και στην εικόνα που εμφάνισε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της οποίας έδειχναν, σύμφωνα με συνεργάτες του, αρκετά αμήχανα.

Μάλιστα, από το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη στέκονται ιδιαίτερα στην κίνηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη,να αναλάβει ρόλο υπερασπιστή, όπως είπαν του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλ. Τσίπρα, και παράλληλα να λειτουργήσει ως μονομάχος του, υβρίζοντας τη Ν.Δ. και τον πρόεδρό της, αλλά και επιτιθέμενος στη Φώφη Γεννηματά.

Στη Συγγρού κάνουν την ανάλυση, ότι ο Β. Λεβέντης μπορεί να είναι δυνητικά ο νέος κυβερνητικός σύμμαχος του Αλ. Τσίπρα και αυτό το είπε ευθέως στην ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι ο Πρωθυπουργός εύκολα μπορεί να «αδειάσει» τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο και να αλλάξει κυβερνητικό εταίρο.

Από εδώ και πέρα για τη Ν.Δ., μετά την επιτυχή κατάληξη της κοινοβουλευτικής μάχης για τον εκλογικό νόμο, ο στόχος είναι να αποκαλυφθεί στο σύνολό του, ή όσο μεγαλύτερο τμήμα γίνεται, του σχεδίου Αλ. Τσίπρα για το πώς επιβλήθηκαν τα capital controls και πως οδηγήθηκε η χώρα στο τρίτο μνημόνιο.

Η ηγεσία της Ν.Δ. δίνει μεγάλη βαρύτητα τώρα στην επόμενη κοινοβουλευτική μάχη που θα γίνει σε λίγα εικοσιτετράωρα στη Βουλή, καθώς την προσεχή Τρίτη, θα συζητηθεί η πρότασή της για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Παράλληλα, ανώτατη κομματική πηγή έλεγε, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας για τον εκλογικό νόμο, ότι η κυβέρνηση από εδώ και πέρα θα κριθεί στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και οι πολίτες θα αδιαφορήσουν για την εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς αυτό που θα τους ενδιαφέρει θα είναι η αντοχή τους έναντι των φορολογικών μέτρων.

 

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ