15.8 C
Arta
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γιατί η εγκύκλιος για τα μπλοκάκια φέρνει συγκρούσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους και εργοδότες

Γραφειοκρατικά προβλήματα, καθυστερήσεις, ταλαιπωρία και «άρωμα» αντιπαράθεσης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών περιγράφει η νέα εγκύκλιος για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων με μπλοκάκι που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Όπως ευρέως εφαρμόζεται στην αγορά τα τελευταία χρόνια οι προσλήψεις γίνονται με μπλοκάκι προκειμένου οι εργοδότες να μην χρειάζεται να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, δώρα και αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης.

Οι νέοι ασφαλισμένοι (για πρώτη φορά μετά το 1992) που διατηρούν παράλληλα ΔΠΥ σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, αφού καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές.

Παράλληλα, εισάγεται μία γραφειοκρατική διαδικασία που μάλλον θα φέρει κόντρες στις επιχειρήσεις, μιας και όσοι αμείβονται ως μισθωτοί καλούνται ακόμη και να καταγγείλουν τον εργοδότη τους.

Πιο αναλυτικά, η εγκύκλιος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, δηλαδή με μπλοκάκι από έναν ή το πολύ δυο εργοδότες, θα πρέπει καταρχήν να γράψουν πάνω στην απόδειξη που θα κόψουν ότι αιτούνται την ένταξή τους στο καθεστώς επιμερισμού των εισφορών.

Από την πλευρά του ο εργοδότης θα πρέπει να υποβάλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση με την πλήρη καταγραφή των εισφορών που αντιστοιχούν σε αυτόν και τον εργαζόμενο. Αν δεν το κάνει, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στον ΕΦΚΑ δηλώνοντας το ΑΦΜ του αφεντικού του και όποια άλλα στοιχεία αποδεικνύουν ότι θα έπρεπε να υπαχθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς ασφάλισης.

Στη συνέχεια ο εργοδότης αν εξακολουθήσει να αρνείται την υποβολή εισφορών θα πρέπει να υποβάλει ένσταση και τελικά ο ΕΦΚΑ θα κρίνει ώστε το τελικό ποσό της εισφοράς να αναζητείται ή να καταβάλλεται με την ετήσια εκκαθάριση στο τέλος κάθε χρόνου.

Έτσι, γίνεται σαφές πως πρόκειται για μία διαδικασία που φέρνει τον εργαζόμενο σε αντιπαράθεση και διαμάχη με τον εργοδότη του, αφού ουσιαστικά ο ΕΦΚΑ του ζητάει να τον καταγγείλει με ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τον εργαζόμενο.

 

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ