18.8 C
Arta
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αχτίδα αισιοδοξίας από την ανάρρωση δύο παιδιών από λευχαιμία

Η επαναστατική θεραπεία που απάλλαξε πέρσι δύο μωρά από τον καρκίνο- μορφή μη ιάσιμη, μάλιστα!- φαίνεται να έχει διάρκεια καθώς ένα χρόνο μετά τα δύο παιδιά είναι υγιή.

Το 2015 τα δύο μωρά, 11 και 16 μηνών τότε, θεραπεύτηκαν από τη λευχαιμία με την  εφαρμογή μιας πειραματικής μεθόδου που περιλάμβανε γενετικά τροποποιημένα ανοσοκύτταρα από δότη. Τα κύτταρα αυτά «χτυπούσαν» τα καρκινικά και οδήγησαν στην ίαση και τα δύο παιδιά, εκεί που οι προηγούμενες απόπειρες είχαν αποτύχει.

Οι γιατροί, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent, περιέγραψαν την ανάρρωση των παιδιών σαν «σχεδόν θαύμα». Εκείνη την εποχή, ωστόσο, σύμφωνα με άλλους ειδικούς, οι δύο ασθενείς λάμβαναν και την «παραδοσιακή» χημειοθεραπεία κι έτσι, αν και υπήρχαν σημάδια πολλά υποσχόμενα, δεν υπήρχε απτή απόδειξη πως ήταν τα γενετικά μεταλλαγμένα κύτταρα που είχαν κάνει τη διαφορά.

Σε νέα δημοσίευσή της στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, η ιατρική ομάδα πίσω από τη μέθοδο αυτή, με επικεφαλής τον Καθηγητή Waseem Qasim, τονίζει πως και τα δύο παιδιά είναι καλά, το ένα 18 μήνες μετά τη θεραπεία και το άλλο έναν χρόνο μετά.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η επιτυχία της θεραπείας «δείχνει τη θεραπευτική δυναμική της τεχνολογίας» αυτής.

Η ασθένεια των δύο παιδιών ήταν σε εξαιρετικά επικίνδυνη μορφή.

Οι γιατροί προσπαθούν τώρα να εξακριβώσουν αν μπορούν να επαναλάβουν τα επιτυχή αποτελέσματα της θεραπείας και σε άλλους ασθενείς.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη θεραπεία της λευχαιμίας» δηλώνει ο καθηγητής Qasim στη βρετανική εφημερίδα. «Πρέπει όμως να είμαστε και επιφυλακτικοί γιατί δεν ξέρουμε αν η τεχνική αυτή θα είναι επιτυχής στη θεραπεία μεγαλύτερου αριθμού ασθενών. Οι κλινικές δοκιμές θα το δείξουν».

Σε αυτές τις δοκιμές συμμετέχουν τώρα και παιδιά και ενήλικες.

Το ζήτημα των κυττάρων δότη βέβαια παραμένει ανοιχτό, τονίζεται στη δημοσίευση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τα κύτταρα αυτά να επιτίθενται στον ασθενή. Μια παρόμοια μέθοδος προβλέπει τη λήψη κυττάρων του ασθενούς, τη γενετική τροποποίησή τους και την επιστροφή τους στο σώμα του ασθενή, για να επιτεθούν στον καρκίνο.

Σύμφωνα όμως με την ιστοσελίδα Technology Review , αυτή η μέθοδος κοστίζει 50.000 δολάρια έναντι 4.000 δολαρίων που είναι το κόστος της πρώτης τεχνικής.

Σε δηλώσεις της το 2015 η 27χρονη Lisa Foley, μητέρα ενός από τα παιδιά που έπασχαν από λευχαιμία, είχε πει: «Δεν θέλαμε να δεχθούμε φροντίδα σαν να έχουμε αποδεχθεί πως η κόρη μας πεθαίνει κι έτσι είπαμε στους γιατρούς να δοκιμάσουν τα πάντα, ακόμα και κάτι που δεν είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν. Θεωρώ πως ήμαστε τυχεροί που βρεθήκαμε στο σωστό μέρος της σωστή στιγμή. Ελπίζω πως η Layla θα παραμείνει υγιής και πολλά παιδιά ακόμα να βοηθηθούν με αυτή τη νέα θεραπεία».

Ο 30χρονος Ashleigh Richards, πατέρας της Layla, τόνισε από την πλευρά του: «Ήταν τρομακτικό να σκεφτόμαστε πως η θεραπεία δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ ξανά σε άνθρωπο αλλά ακόμα και με τους κινδύνους θέλαμε να δοκιμάσουμε. Ήταν άρρωστη και πονούσε πολύ κι έτσι έπρεπε κάτι να κάνουμε».

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ