15.9 C
Arta
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Αγωνία στην ΕΛΑΣ: Κάποιοι πάνε να ανάψουν το φιτίλι

Η βραδυφλεγής βόμβα των χώρων φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων και μεταναστών βρίσκεται στο προ-στάδιο εκκωφαντικής έκρηξης με ακαθόριστες συνέπειες ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι προετοιμάζουν την Αθήνα για νέες «δυσάρεστες» εκπλήξεις στο προσφυγικό.

Την περίεργη δήλωση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ότι μπορεί να υπάρξουν νέες επαναπροωθήσεις από την Γερμανία προς την Ελλάδα ακολούθησε τη Δευτέρα δήλωση- βόμβα της εκπροσώπου της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό η οποία ανέφερε ότι στόχος των Βρυξελλών είναι η επιστροφή της Ελλάδας στα στάνταρ του συστήματος του Δουβλίνου έως το τέλος του έτους.

Παρά το γεγονός ότι η κ. Μπερτό παραδέχτηκε ότι επί του παρόντος η Κομισιόν εξετάζει την αναμόρφωση του Δουβλίνου ΙΙΙ στη συνέχεια ανέφερε ότι έως ότου να μεταρρυθμιστεί το ισχύον σύστημα η Ελλάδα, όπως οι υπόλοιπες χώρες, οφείλει να τηρεί τα στάνταρ για υποδοχή, καταγραφή και φιλοξενία των προσφύγων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος πρόσφυγας ή μετανάστης βρεθεί χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα (άσυλο  σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος θα πρέπει να επαναπροωθηθεί στη χώρα στην οποία εισήλθε εντός της Ε.Ε . Δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις στην Ελλάδα.

Ανησυχία στην Αθήνα

Οι «προπαρασκευαστικές» αναφορές ευρωπαίων αξιωματούχων   έχουν προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση που τρέμει το ενδεχόμενο να βρεθεί το προσεχές διάστημα αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να κληθεί να πάρει πίσω χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κίνδυνος αυτός μαζί με την εκρηκτική κατάσταση και τις εκρήξεις βίας στα hot spot εξετάζεται σε απανωτές κυβερνητικές συσκέψεις.

Η ΕΛ.ΑΣ φοβάται γενικευμένη έκρηξη στα hot spots

«Κάποιοι προσπαθούν να ανάψουν το φυτίλι» επισημαίνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφοντας τα διαδοχικά περιστατικά εντάσεων σε αυτούς τους χώρους.

Οι αρχικά ανεκτικές και τοπικές κοινωνίες που βοηθούσαν πρόσφυγες και μετανάστες, τώρα πλέον διαμαρτύρονται έντονα, δημιουργώντας επιπλέον πίεση στην πολιτική ηγεσία που επιχειρεί να λάβει μέτρα αντιμετώπισης βίαιων συμπεριφορών στα επιβαρυμένα νησιά του βορείου Αιγαίου. Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει την μετακίνηση των μεταναστών που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για εγκληματικές πράξεις από τα νησιά προς κέντρα κράτησης της ενδοχώρας.

Πρόκειται για άτομα που έχουν συλληφθεί αλλά δεν έχουν προφυλακιστεί από τις δικαστικές Αρχές. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί τονίζουν πως άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών, με πολλές διαφορές, συνωστίζονται ανάμεσα σε φιλήσυχους πρόσφυγες και μετανάστες, δημιουργώντας  προβλήματα που καταστρέφουν τη συνολική εικόνα.

Οι «ταραξίες» αναμένεται να μεταφερθούν σε άλλους χώρους της ενδοχώρας, τα οποία φυλάσσονται εντονότερα από την αστυνομία. Παρόμοια αύξηση παραβατικών συμπεριφορών παρατηρείται στις τάξεις των ανήλικων  προσφύγων και μεταναστών, με τις αστυνομικές αρχές να εμφανίζονται θορυβημένες επιδεικνύοντας προσοχή στις συγκεκριμένες ομάδες.

Η μεγάλη συμπλοκή ανηλίκων στο hot spot της Μόρια

Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη τη νύχτα της Κυριακής στο hot spot στη Μόρια Λέσβου. Παιδιά από τη Συρία κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν επίθεση από ανήλικους Πακιστανούς στη δεύτερη πτέρυγα του κέντρου κράτησης, όπου φιλοξενούνται συνολικά 63 ανήλικοι.

Τα επεισόδια διήρκησαν δέκα λεπτά και κατά τη διάρκειά τους  έσπασαν οι πόρτες του χώρου και διαλύθηκε ένας οικίσκος-κοντέινερ.  Ενήλικες Σύροι και Πακιστανοί που άκουσαν τη φασαρία και έσπευσαν να χωρίσουν τους ανήλικους, κατέληξαν να τσακώνονται και αυτοί μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα των συμπλοκών, στο οποίο έφθασαν να συμμετέχουν έως και 300 άτομα, ήταν να μεταφερθούν στο νοσοκομείο πέντε παιδιά και δύο ενήλικοι.

Στο κέντρο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που επιχείρησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα, ενώ μετά το περιστατικό αρκετοί ανήλικοι εγκατέλειψαν το hot spot και κινήθηκαν προς το κέντρο της Μυτιλήνης.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ