16.8 C
Arta
Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2024

“Αγάπα Με Αν Τολμάς” Απο Την Κινηματογραφική Λέσχη Αρτας

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
«ΑΓΑΠΑ ΜΕ, ΑΝ ΤΟΛΜΑΣ»
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

«Θάρρος ή θάρρος;»
Κλείστε τα μάτια. Κάντε μία πρόχειρη σκέψη και βρείτε με ποιες λέξεις συνδέετε τη ζωή όπως την ονειρεύεστε. Υγεία, τύχη, χρήμα, δημιουργικότητα, ευτυχία, αγάπη. Πλάστε εικόνες. Πιθανότατα σε μία απ’ αυτές να κρατάτε ευτυχισμένοι το χέρι ενός ανθρώπου που αγαπάτε, ενώ διανύετε την ένατη δεκαετία της ζωής σας. Καλά, οι πιο κυνικοί ίσως να κρατάτε το τυχερό δελτίο του Τζόκερ.

Στις σκέψεις περί ζωής, όμως, υπάρχει και ένα outsider. Το θάρρος. Όλοι θα ήθελαν να έχουν περίσσιο, πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι το βασικό τους χαρακτηριστικό γνώρισμα, λίγοι το αποδεικνύουν έμπρακτα στην καθημερινότητά τους. Πού μπορείς να το βρεις στην πιο ανόθευτη μορφή του; Μα στα παιδιά, φυσικά. Πατήστε stop, κάντε rewind, ανοίξτε τα μάτια.

Ο Ζουλιάν και η Σοφί, δυο μικροί φίλοι που μεγαλώνουν στη Λιέγη, βιώνουν την άνοστη και σκληρή πλευρά της ζωής με διαφορετικούς τρόπους. Από τη μία ο πρώτος, προσπαθεί να διαχειριστεί παρέα με τον αυταρχικό πατέρα του το γεγονός ότι η μητέρα του είναι βαριά άρρωστη.

Από την άλλη η δεύτερη, βιώνει τον κοινωνικό ρατσισμό στο έπακρο από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της λόγω της πολωνικής καταγωγής της. Οι ζωές τους αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού από τη στιγμή που ο Ζουλιάν αποφασίζει να της δανείσει ένα παιχνίδι – καρουζέλ ώστε να την κάνει να νιώσει καλύτερα.

Η κομβική αυτή κίνηση πυροδοτεί ένα στοίχημα που θα τους ακολουθεί για μια ζωή. Για να ξαναπάρει κάποιος πίσω το καρουζέλ, πρέπει να κάνει ό, τι του πει ο άλλος και τούμπαλιν. Κανόνες και ηθικοί φραγμοί δεν υπάρχουν. Μία ακραία βερσιόν του «Θάρρος ή Αλήθεια;» ξεκινά, χωρίς τη δεύτερη επιλογή. Τα χρόνια περνάνε, οι ζωές τους αλλάζουν, ο έρωτάς τους δυναμώνει, το ίδιο, όμως, και οι εγωισμοί τους οι οποίοι διατηρούν το παιχνίδι ζωντανό.

Το «Αγάπα με αν Τολμάς» δεν είναι άλλη μία ρομαντική κομεντί της σειράς, ούτε απλά η ταινία όπου η Μαριόν Κοτιγιάρ άρχισε να τραβάει πάνω της τα βλέμματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Είναι ένα αντισυμβατικό «παραμύθι» και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε έτσι ώστε να νιώσουμε οικεία μαζί του.

Διότι ο Γιαν Σαμιέλ στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο, τόσο ως σκηνοθέτης όσο και ως σεναριογράφος, βασίζεται στην υπερβολή για να προσεγγίσει το ρεαλισμό. Με διάχυτη την αύρα τής «Αμελί», που είχε προβληθεί μόλις δυο χρόνια πριν, αλλά και με μια ωμή αντιμετώπιση των κοινωνικών γίγνεσθαι που φέρνει στο νου τον Ντάνι Μπόιλ και το “Trainspotting”, καταφέρνει να κάνει το θεατή να ταυτιστεί με τους ήρωες.

Εκεί ακριβώς κρύβεται και η επιτυχία της ταινίας. Κατά τη διάρκεια της πορείας αυτού του παιχνιδιού νιώθεις τον έρωτα, το μίσος, την ευτυχία, τη λύπη, τη συντροφικότητα και την υπέρμετρη αντιπαλότητα να σε κυριεύουν. Οι διακυμάνσεις των συναισθημάτων είναι πολλές, οι ανατροπές ακόμη περισσότερες.

Υπαίτιοι γι’ αυτό είναι σίγουρα και οι δύο πρωταγωνιστές, οι οποίοι μετέπειτα έγιναν ζευγάρι και στην κανονική ζωή. Κοτιγιάρ και Κανέ δείχνουν να ζουν στο έπακρο τους ρόλους τους, πείθοντας και υποστηρίζοντας σε κάθε καρέ το ασυνήθιστο σενάριο. Από την πρώτη στιγμή σου μεταδίδουν την ενέργειά τους, όντας ήρωες σε ένα παραμύθι που μοιάζει να μην έχει τέλος.

Η ζωή όμως, είναι ένας κύκλος. Ίσως να μην επιλέχθηκε τυχαία και το καρουζέλ ως το ποθητό αντικείμενο γύρω από το οποίο περιστρέφεται το έργο. Και η αλήθεια είναι ότι όσο και να τη φανταζόμαστε ρόδινη υπό τους ήχους του “La Vie en Rose” της Edith Piaf, τόσο περισσότερο θάρρος χρειάζεται για να το κάνουμε πράξη.

Εσείς, βέβαια, δεν θα χρειαστείτε καθόλου απ’ αυτό, μιας και το ραντεβού μας πηγαίνει για την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 17:00 το απόγευμα, πάντα στο «ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ» και με είσοδο ελεύθερη. Σειρά έχει μία ταινία του πρόσφατου παρελθόντος (2003) που θα την αγαπήσετε, αν «τολμήσετε».

Από τον Βασίλη Γκορόγια (μέλος της Κ.Λ.ΑΡΤ)

Κυριακή 29 Ιανουαρίου, ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ

Αγάπα με αν τολμάς (Jeux d’ Enfants, 2003)
Σκηνοθεσία – Σενάριο : Γιαν Σαμιέλ
Πρωταγωνιστούν: Γκιγιόμ Κανέ , Μαριόν Κοτιγιάρ
Διάρκεια: 93′

Ώρα Προβολής: 17:00
Είσοδος Ελεύθερη

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ