9.8 C
Arta
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Άρτα: Κεντρικά Τζουμέρκα -“Οι Ορεινοί”, ολοκλήρωσαν τη σήμανση του μονοπατιού Θεοδώριανα- Καταφίδι

Ο Σύλλογος Θεοδωριανιτών Άρτας “Οι Ορεινοί”, ολοκληρώσανε τη σήμανση του μονοπατιού από τα Θεοδώριανα (950 μ.) στο Καταφίδι (2.393 μ.)
Όπως αναφέρουν “Οι Ορεινοί”, “Η προσπάθεια διήρκεσε 3 μέρες και εκτός από την ομάδα σήμανσης είχαμε και την βοήθεια συγχωριανών μας. Μεταξύ αυτών ο Λάκης Λιανός και ο Πάνος Μητρογιάννης που μας μετέφεραν με τα αυτοκίνητά τους στην Κωστηλάτα. Η σήμανση έγινε με εθελοντική εργασία και με έξοδα του συλλόγου Οι Ορεινοί .
Η σήμανση ξεκινάει λίγο μετά την πλατεία. Μπήκαν 4 πινακίδες μέχρι την έξοδο του χωριού και μετά, σήματα, κυρίως πάνω σε βράχια. Τα σημάδια είναι τετράγωνα με κόκκινο τετράγωνο εσωτερικά και άσπρο το εξωτερικό.
Σε συγκεκριμένα σημεία κυρίως αλλαγής κατεύθυνσης έχουν μπει κόκκινα η άσπρα βέλη η κόκκινες γραμμές ευθείες ή καμπύλες. Τα σημάδια είναι πυκνά με απόσταση μεταξύ τους μικρότερη από 50 μέτρα.

Σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας το μονοπάτι καταγεγραμμενο σε αρχείο gpx και kml. Προς το παρόν σας δίνουμε 3 αρχεία jpg όπου είναι χαραγμένη η διαδρομή σε υπόβαθρο Google earth με τα κυριότερα σημεία. Η ανάβαση στην κορυφή Καταφίδι γίνεται και από το Βουργαρέλι και από τον Καταρράκτη και μπορεί να γίνει και σαν διάσχιση”.

Περιγραφή της διαδρομής

Picture

Η γενική κατεύθυνση του μονοπατιού είναι προς τα δυτικά. Το μονοπάτι ξεκινάει από την πλατεία (950 μ.). Παίρνουμε τον πάνω δρόμο που οδηγεί προς τον ξενώνα Αλώνι και τους καταρράκτες. Υπάρχουν ταμπέλες στη διαδρομή μέχρι 300 μέτρα μετά το τελευταίο σπίτι. Στο σημείο αυτό αφήνουμε το δρόμο και μπαίνουμε αριστερά στο μονοπάτι. Υπάρχει ταμπέλα καθώς και σημάδια.

Το μονοπάτι ανηφορίζει όλη τη ράχη μέχρι την κορυφή της, όπου βρίσκεται το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία (1.320 μ). Ενδιάμεσα συναντάμε σε μια στροφή του δρόμου, δεξαμενή όπου υπάρχει βρύση. Είναι το τελευταίο νερό κατά τους καλοκαιρινός μήνες.

Από τον Προφήτη Ηλία συνεχίζει παράλληλα με την κόψη μέχρι την κάτω Κωστηλάτα (1.450 μ). Ενδιάμεσα υπάρχει χαρακτηριστικό σημείο με θέα προς την Άσπρη Γκούρα, από τις πιο εντυπωσιακές στα Θεοδώριανα. Βλέπουμε τις πηγές του ποταμιού και την ορμητική καθοδό του μέχρι να συναντήσει την κυρίως κοίτη. Η ανάβαση μέχρι το σημείο αυτό είναι σχετικά εύκολη και μπορεί να γίνει και αυτόνομα από τα Θεοδώριανα σε περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.

Στην κάτω Κωστηλατα συναντάμε το δρόμο που έρχεται από τα Θεοδώριανα. Περνάμε απέναντι και ανεβαίνουμε 50 μέτρα για να συναντήσουμε τη συνέχεια του δρόμο που οδηγεί στην πάνω Κωστηλατα. Κινούμαστε για 200 περίπου μέτρα πάνω στο δρόμου πάνω από τη στάνη, μέχρι την επόμενη στροφή.

Εκεί αφήνουμε το δρόμο και ξαναπαίρνουμε το μονοπατι δεξιά. Αφού ανηφορίζει για λίγο ακολουθεί την ισοϋψή μέχρι το βάθος του ρέματος, περνάει απέναντι και ανηφορίζει μέχρι να φτάσει στα 1750 μ. όπου ξανασυναντάμε το δρόμο σε στροφή.

Συνεχίζουμε δεξιά, ανεβαίνουμε την απέναντι ράχη και μόλις φτάσουμε στην κορυφή βλέπουμε μπροστά μας τη στάνη Κόντη (1800 μ). Στην προηγούμενη στροφή του δρόμου αν συνεχίσουμε μέσα στο ρέμα φτάνουμε στην πηγή Κιάφα.

Η πηγή αυτή συνήθως στερεύει από τον Ιούλιο και μετά οπότε καλά είναι να έχετε προμηθευτεί νερό από πριν. Πάνω από την πηγή βρίσκεται η στάνη Κιάφα την οποία συνιστούμε να αποφύγετε αν έχουν ανέβει τα πρόβατα (από τον Ιούλιο και μετά) λόγω της ύπαρξης σκυλιών.

Περνάμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη στάνη Κόντη και ανηφορίζουμε πάνω από τη στάνη μέχρι να συναντήσουμε το δρόμο (1900 μ). Στο σημείο αυτό στο οποίο υπάρχει σήμανση στις πέτρες έχουμε 2 επιλογές.

Είτε να κινηθούμε δεξιά πάνω στο δρόμο για 500 περίπου μέτρα και λίγο πριν τη στάνη στον Καλόγερο να πάρουμε το μονοπάτι αριστερά (υπάρχει και εδώ σήμανση στις πέτρες), το οποίο μας οδηγεί στην κορυφή από τη βόρεια κόψη, είτε να συνεχίσουμε ευθεία πάνω στα πράσινα λιβάδια και να ανεβούμε στην κορυφή από την νότια κόψη.

Η πρώτη επιλογή είναι η κλασσική και πιο εύκολη σχετικά. Η κόψη λίγο πριν την κορυφή είναι αρκετά εκτεθειμένη και χρειάζεται αρκετή προσοχή. Η δεύτερη επιλογή συνιστάται σε πιο έμπειρους ορειβάτες γιατί κινείται για αρκετή ώρα πάνω στα βράχια και την κορυφογραμμή και είναι πιο θεαματική. Συνιστούμε να ανεβείτε από την αριστερή νότια κόψη και να κατεβείτε από τη βόρεια.

Η υψομετρική διαφορά από τα Θεοδώριανα είναι 1450 μέτρα και ο χρόνος ανάβασης 4 ώρες.

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ