10.8 C
Arta
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φλέβα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο

Γεωλογικές δομές όμοιες με εκείνες του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου ΖΟΡ της Αιγύπτου – των τριάντα τρισ. κυβικών ποδιών» διαπιστώνει στις θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης και της Δυτικής Ελλάδας η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Στην ετήσια έκθεση των οικονομικών της αποτελεσμάτων η εταιρεία – όπως γράφει η « ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Τύπου» –  επισημαίνει τις τεράστιες προοπτικές που έχει η Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα των υδρογονανθράκων.

Ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης έχει ήδη παρουσιάσει σε γενικές γραμμές τη στρατηγική στον τομέα αξιοποίησης των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, αλλά και το έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης,όπως οι Total και η ExxonMobil, έχουν κινητοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση της προετοιμασίας ενός πλαισίου το οποίο θα υιοθετεί τις πρακτικές και την τεχνογνωσία της Κύπρου και της Νορβηγίας.

Ο κ. Σταθάκης ετοίμασε διεθνή διαγωνισμό για τρεις εκτάσεις, τα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ) και αυτό στα δυτικά της Κέρκυρας (Emergean Oil & Gas), ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τρεις είναι συνοπτικά οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει στρατηγικά ο Γιώργος Σταθάκης:

* Ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

* Η αναβάθμιση του ρόλου της ΕΔΕΥ Α.Ε.

* Η έναρξη της συζήτησης για το είδος της σύμβασης παραχώρησης, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση του Εθνικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης των γενεών (ΕΛΚΑΓ).

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ