18.8 C
Arta
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Ορκωμοσία Τραμπ: ξεκινούν οι τριήμερες εκδηλώσεις στην Ουάσινγκτον

Ξεκινούν σήμερα στην Ουάσινγκτον οι τριήμερες εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ. Χιλιάδες κόσμου συρρέουν στην αμερικανική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν από κοντά το γεγονός.

 Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10.35 το πρωί (17.35 ώρα Ελλάδας), με τη σειρά συναυλιών Voices of People (Φωνές των Λαών), στις οποίες θα συμμετέχουν συγκροτήματα που δήλωσαν συμμετοχή.

Στις 15.30 ώρα Ουάσινγκτον, ο εκλεγμένος Πρόεδρος Τραμπ θα μεταβεί σε ιδιωτική τελετή στο Εθνικό Κοιμητήριο Άρλινγκτον, προς τιμήν των νεκρών πολέμου, ενώ από τις 16.00 μέχρι τις 18.00 θα διαρκέσει η «Τελετή Καλωσορίσματος»: «Make America Great Again» (να ξανακάνουμε την Αμερική μεγάλη», η οποία θα μεταδοθεί και τηλεοπτικά.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, στην «Τελετή Καλωσορίσματος», ο Ντόναλντ Τραμπ θα προχωρήσει σε «ιστορικές δηλώσεις», ενώ θα υπάρξουν και εμφανίσεις-έκπληξη. Η τελετή αναμένεται να κρατήσει ως τα μεσάνυχτα και να κλείσει με πυροτεχνήματα.

Το επιτελείο του Τραμπ συνάντησε σημαντικές δυσκολίες προκειμένου να καταφέρει να πείσει καλλιτέχνες να εμφανιστούν στις εκδηλώσεις της ορκωμοσίας. Τελικά το παρών θα δώσουν ο μουσικός της κάντρυ Τόμπι Κιθ και το ροκ συγκρότημα «3 Doors Down».

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου

Η σημαντική αυτή μέρα για τον Ντόναλντ Τραμπ θα ξεκινήσει με καφέ στον Λευκό Οίκο με τον Μπαράκ Ομπάμα ενώ στη συνέχεια θα παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία στην εκκλησία του St John.

Η τελετή ορκωμοσίας θα ξεκινήσει στις 09.30 το πρωί (τοπική ώρα) στη δυτική πλευρά του Καπιτωλίου, όπου θα παίξει η ορχήστρα των πεζοναυτών.

Θα ακολουθήσει η εναρκτήρια ομιλία από τον γερουσιαστή του Μιζούρι Roy Blunt, ενώ θρησκευτικοί ηγέτες θα διαβάσουν ιερά κείμενα και στη συνέχεια θα λάβει χώρα η ορκωμοσία του αντιπροέδρου Μάικ Πενς από τον δικαστή Κ. Τόμας.

Ακολούθως θα ορκιστεί και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για την ορκωμοσία του οποίου θα χρησιμοποιηθούν δύο αντίτυπα της Βίβλου. Ο νέος Πρόεδρος θα ορκιστεί στην Βίβλο που του έδωσε η μητέρα του το 1955, καθώς και στην Βίβλο του Αβραάμ Λίνκολν. Στη συνέχεια θα διαβάσει τον όρκο του, ενώ τον εθνικό ύμνο θα ψάλει η 16χρονη Jackie Evancho.

Στην τελετή θα παρίστανται σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώην Πρόεδροι των ΗΠΑ Τζίμυ Κάρτερ, Τζωρτζ Μπους και Μπιλ Κλίντον με τις συζύγους τους.

Στις 12.30 σύμφωνα με το πρόγραμμα θα λήξει η τελετή, με τους Τραμπ και Πενς να παραβρίσκονται σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν τους η Γερουσία.

Στις 16.00 ακολουθεί η μεγάλη παρέλαση ορκωμοσίας, με το νέο Πρόεδρο και αντιπρόεδρο να παρελαύνουν για 2,4 χλμ, ακολουθούμενοι από 8.000 κόσμου, οι οποίοι θα αντιπροσωπεύουν διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Η βραδιά θα κλείσει με τη συμμετοχή Τραμπ και Πενς μετά των συζύγων τους σε σειρά χορών και γκαλά.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου

Ο νέος Πρόεδρος και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα παρακολουθήσουν διαθρησκευτική τελετή στον καθεδρικό ναό της Ουάσινγκτον.

Παράλληλα με τις τελετές για την ορκωμοσία, χιλιάδες κόσμου αναμένεται να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στον Πρόεδρο Τραμπ, με την αστυνομία να λαμβάνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η Ουάσινγκτον θα μετατραπεί σε ένα πραγματικό φρούριο ενόψει της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή, καθώς η αμερικανική πρωτεύουσα προετοιμάζεται για τους περισσότερους από 250.000 διαδηλωτές που εκτιμάται ότι θα εκφράσουν την αποδοκιμασία τους προς τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η αστυνομία υπολογίζει ότι συνολικά 900.000 άνθρωποι, υποστηρικτές και αντίπαλοι του Τραμπ, θα συρρεύσουν στην Ουάσινγκτον για την τελετή.

Πολλοί από τους συγκεντρωμένους θα βρίσκονται στην Ουάσινγκτον για να διαμαρτυρηθούν για τα μειωτικά σχόλια του Τραμπ προς τις γυναίκες, τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους, αλλά και για τα σχέδιά του να καταργήσει το Obamacare και να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Οι υποστηρικτές του θαυμάζουν τον εκατομμυριούχο για την εμπειρία του στις επιχειρήσεις και τον θεωρούν ένα νέο πρόσωπο στην πολιτική που μπορεί να δώσει λύσεις.

Περίπου 28.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, χιλιόμετρα από κάγκελα, οδοφράγματα, απορριμματοφόρα γεμάτα με άμμο θα χρησιμοποιηθούν ως μέτρα ασφαλείας αποκλείοντας μια περιοχή έκτασης 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο κέντρο της Ουάσινγκτον.

Γύρω στις 30 οργανώσεις, που σύμφωνα με τους επικεφαλής τους, θα συγκεντρώσουν σχεδόν 270.000 διαδηλωτές ή υποστηρικτές του Τραμπ, έχουν λάβει άδεια για να πραγματοποιήσουν πορείες ή συγκεντρώσεις πριν, στη διάρκεια και μετά την τελετή ορκωμοσίας. Άλλοι διαδηλωτές θα εμφανιστούν, χωρίς να έχουν άδεια.

Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένεται να είναι η Πορεία των Γυναικών στην Ουάσινγκτον το Σάββατο, στην οποία οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι θα συμμετάσχουν 250.000 άνθρωποι.

 

 

 

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ