18.8 C
Arta
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η πρόωρη έναρξη της περιόδου μπορεί να φέρει και πρόωρη εμμηνόπαυση

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος για πρόωρη εμμηνόπαυση στις γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο σε ηλικία 11 ετών ή και μικρότεροι, πολύ περισσότερο αν είναι άτεκνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Γκίτα Μίσρα του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Human Reproduction» ανέλυσαν στοιχεία για 51.450 γυναίκες από πολλές χώρες (Βρετανία, Σκανδιναβία, Ιαπωνία, Αυστραλία).

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες στις οποίες η εμμηνόρροια ξεκίνησε πριν τα 11, είχαν 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν εμμηνόπαυση πριν τα 40 τους και 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για εμμηνόπαυση στην ηλικία των 40 έως 44 ετών, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν την πρώτη περίοδό τους στα 12 ή 13 τους.

Οι γυναίκες που δεν είχαν ποτέ μείνει έγκυες ή που ποτέ δεν είχαν κάνει παιδί, είχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης πριν τα 40 τους. Αν όμως σε αυτές τις άτεκνες γυναίκες η περίοδος είχε αρχίσει πρόωρα έως τα 11, τότε ο κίνδυνος πρόωρης εμμηνόπαυσης ήταν πενταπλάσιος, σε σχέση με τις γυναίκες, που είχαν περίοδο στα 12 ή 13 τους και οι οποίες στη συνέχεια γέννησαν ένα ή δύο παιδιά.

Στις ανεπτυγμένες χώρες περίπου μία στις 50 γυναίκες (το 2%) έχει πρόωρη εμμηνόπαυση έως τα 40, ενώ μία στις 13 (το 7,6%) στην ηλικία των 40 έως 44 ετών. Γι’ αυτές τις γυναίκες ο κίνδυνος πρόωρης εμμηνόπαυσης είναι περίπου 5% και 10% αντίστοιχα. Εμμηνόπαυση θεωρείται ότι υπάρχει, όταν οι κύκλοι της περιόδου έχουν σταματήσει για τουλάχιστον ένα έτος.

 

 

 

 

πηγή

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

SOCIAL

9,593ΥποστηρικτέςΚάντε Like
76ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ